Woonschepenhaven 36D, Groningen.
+31 6 1222 9860
info@davidjanmeijer.nl

Zo snel mogelijk stoppen met het Confucius Instituut

Bouwen aan beter. VVD provincie Groningen.

Zo snel mogelijk stoppen met het Confucius Instituut

‘Ook in Groningen kan dit voorval niet door de beugel. ‘Als je alleen geld geeft aan projecten die positieve verhalen verspreiden en kritische sprekers weert, is dat een vorm van censuur,’ zegt fractievoorzitter David Jan Meijer van studentenpartij De Vrije Student. ‘Het is gewoon een propaganda-instituut.’ 

Dat gebeurt ook in Groningen. ‘Wij horen heel veel bezorgde geluiden vanuit de verschillende faculteiten, en van veel Chinese studenten’, zegt Meijer. Details durft hij niet te geven, omdat hij niet wil dat die terugleiden naar de studenten. ‘Wij hameren hier al drie jaar lang op tegen het cvb en al drie jaar zien zij geen probleem.’  

Maar, zegt Meijer, het bestuur komt maar twee keer in het jaar bij elkaar voor een vergadering bij het Instituut. ‘Dan kan je nauwelijks controleren of de wc schoon is, laat staan of er propaganda wordt verspreid.’ 

Wat Meijer betreft voegt de RUG zich bij de groeiende lijst universiteiten die de samenwerking met een Confucius Instituut opzegden. Van de meer dan vijfhonderd instituten die vanaf 2004 wereldwijd hun deuren openden, zetten er de afgelopen twee jaar tientallen ook weer een punt achter: de meesten in de VS en enkelen in Duitsland, België en Leiden. ‘

 

No Comments

Add your comment